Τί είναι ο Βακελίτης

ΒΑΚΕΛΙΤΗΣ

Τι είναι ο Βακελίτης, ποια είναι η χρήση του.  Η πραγματική ονομασία αυτού του υλικού είναι high pressure laminate (HPL) δηλαδή επένδυση επιφάνειας υψηλής πίεσης. Το συναντάμε στα πορτάκια και τους πάγκους της κουζίνας, στις ντουλάπες των υπνοδωματίων, αλλά και σε γραφεία, βιβλιοθήκες κλπ. Στην ουσία αποτελείται από στρώματα ‘χαρτιού’ τα οποία επικολλούνται με φαινολική ρητίνη σε ένα φύλλο. Το πρώτο φύλλο χαρτιού είναι το διακοσμητικό (αυτό δηλαδή που εμείς βλέπουμε εξωτερικά) . Κάτω από αυτό υπάρχουν τα υπόλοιπα στρώματα χαρτιού kraft τα οποία και αποτελούν τον πυρήνα του HPL.  Αφού διαποτιστούν τα χαρτιά με την ρητίνη, το προιόν περνάει σε μια πρέσα προκειμένου να συμπιεστεί. Στην συνέχεια θερμαίνεται σε θερμοκρασία έως και 140οC και σε πίεση τουλάχιστον 80-130 Atm. Η εξωτερική επιφάνεια ανάλογα με την χρήση, ενισχύεται με την χρήση ειδικών κυτταρινούχων επικαλύψεων, που το ενισχύουν και το καθιστούν ιδανικό για εφαρμογές ιδιαίτερης χρήσης και καταπόνησης.

Εφαρμογές

Μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές του HPL είναι στον πάγκο της κουζίνας, αλλά επίσης και σε πορτάκια, επενδύσεις κλπ.Συνήθως το πάχος του φύλλου HPL για την κατασκευή των πάγκων εργασίας είναι 0,7 mm και κολλιέται πάνω σε μοριοσανίδα (νοβοπάν). Για τα πορτάκια της κουζίνας, μπορεί κανείς να δει διάφορα πάχη του υλικού.).Όπως καταλαβαίνετε, καθώς το πρώτο στρώμα (το διακοσμητικό) είναι από χαρτί, υπάρχει η τεράστια πλέον δυνατότητα να ‘φωτογραφηθεί’ σε οποιοδήποτε πραγματικό υλικό (πχ γρανίτη, ξύλου, απλού χρώματος, κάποιου σήματος, ή ότι άλλο θα ζητούσε ο πελάτης παραγωγός) και να εκτυπωθεί, δίνοντας έτσι στο υλικό HPL κυριολεκτικά ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ δυνατότητες. Μιλάμε όμως ΠΑΝΤΑ για ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ! Έχει όμως τόσο προχωρήσει η τεχνολογία, που πολλές φορές το να καταλάβει κανείς την απομίμηση…. Γίνεται… δύσκολο! Κοστολογικά, είναι πάντοτε οικονομικότερο από το αντίστοιχο ‘πρωτότυπο’ του, δηλαδή ένα έπιπλο HPL (βακελίτη) σε απομίμηση ξύλου, θα είναι πάντοτε οικονομικότερο από το αντίστοιχο ξύλινο μοντέλο. Αλλά προσοχή, όλα εξαρτώνται και από τον κατασκευαστή του επίπλου κουζίνας. (έτσι μπορεί κανείς να βρει μια ‘βακελιτική’ κουζίνα ακριβότερη από μια λάκα).

Τα βασικά χαρακτηριστικά του HPL είναι τα ακόλουθα:

• Αντοχή σε κρούση
• Αντοχή στην τριβή
• Αντοχή σε διαφόρων τύπων γρατσουνιές (δεν έχουμε όμως την δυνατότητα να κόψουμε απ ευθείας επάνω στο υλικό κάποιο τρόφιμο ή άλλο)
• Ανθεκτικότητα στη δημιουργία βακτηριδίων και μικροοργανισμών
. Σταθερότητα του χρώματος στο φως αλλά και σε τεχνητό φωτισμό
• Αντοχή σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες
• Αντοχή σε καθαριστικά και απολυμαντικά
• Αντοχή σε λεκέδες
• Αντοχή σε κάψιμο από τσιγάρο
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ το νερό, στα σημεία των ενώσεων του και για αυτό τον λόγο χρειάζεται πολύ καλή μόνωση και προσοχή στην τοποθέτηση (πχ των Πάγκων εργασίας)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ : Το HPL είναι ένα ανανεώσιμο προϊόν και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον τόσο το ίδιο όσο και η τεχνολογία παραγωγής του. Επίσης, ο κύκλος ζωής του είναι μεγάλος, αντέχει στο χρόνο χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση.

τι είναι ο Βακελίτης, ποια είναι η χρήση του βακελίτη στην κουζίνα

Για το άρθρο, χρησιμοποιήθηκε υλικό και από το περιοδικό ΕΠΙΠΛΕΟΝ.

Δείτε επίσης:

Κουζίνα με πορτάκια postforming

Κουζίνα με πορτάκια από βακελίτη

Τιμές κουζίνας

Ανακαίνιση κουζίνας

Ντουλάπα με συρόμενες πόρτες

Ντουλάπα με ανοιγόμενες πόρτες