Ποια είναι τα καλύτερα πορτάκια για την κουζίνα μου;

Θα βρείτε πολλά πορτάκια στο εμπόριο, από πολλές εταιρίες, σε πολλά σχέδια  και  χρώματα. Ποιο πορτάκι είναι πιο ωραίο είναι υποκειμενικό και η απόφαση για την επιλογή του είναι αποκλειστικά δική σας. Για να σας βοηθήσουμε, θα σας παρουσιάσουμε μερικά από αυτά, αναφέροντας τα συν και τα πλην του καθενός.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΡΤΑΚΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Πορτάκια από μελαμίνη :

Eίναι τα πιο φθηνά από άποψη κόστους και μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιαδήποτε διάσταση θέλουμε .Περιμετρικά στα σόκορα τοποθετείται pvc χοντρό ή ψιλό ανάλογα την περίπτωση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και υφή (ανάγλυφα- λεία). Οι περισσότερες κουζίνες φτιάχνονται χρησιμοποιώντας τέτοια πορτάκια. Μπορούν να καθαριστούν με όλα τα καθαριστικά, ακόμα και με διαλυτικά (ασετόν –διαλυτικό νίτρου).

Πορτάκια postforming:

Τα πορτάκια αυτά είναι πάλι μελαμινικά αλλά στις άκρες τους έχουν γύρισμα (κούρμπα.)
Το πλάτος τους είναι στάνταρ και ξεκινάει από 30,35,40,45,50,55,60,72,80,90,100 εκ. Το μήκος τους είναι 285 εκ. και στο σημείο που θα κοπούν, για να δημιουργήσουμε το επιθυμητό ύψος, τοποθετείται  pvc χοντρό ή ψιλό ανάλογα την περίπτωση.  Είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά της μελαμίνης. Μπορούν να καθαριστούν με όλα τα καθαριστικά, ακόμα και με διαλυτικά (ασετόν –διαλυτικό νίτρου). Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για κάποια πορτάκια που είναι γυαλιστερά. Αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται με μαλακό πανί και ουδέτερο απορρυπαντικό.

ΑΚΡΙΒΑ ΠΟΡΤΑΚΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Πορτάκια από βακελίτη :

Τα πορτάκια αυτά είναι ποιοτικώς πολύ καλύτερα από τα παραπάνω αλλά και πολύ πιο ακριβά. Έχουν σαν επένδυση βακελίτη, πάχους έως και 1,2 mm , τα σχέδια και τα χρώματά τους είναι πάρα πολλά και η υφή τους το ίδιο(ανάγλυφα- γυαλιστερά). Μάλιστα, τώρα, οι περισσότερες εταιρίες βγάζουν πολλά πορτάκια από βακελίτη, που είναι γυαλιστερά, πολύ μοντέρνα αλλά και πολύ ευαίσθητα στις γρατζουνιές. Οι διαστάσεις τους είναι τυποποιημένες 30,35,40,45,50,55,60,72,80,90,100 εκ. στο πλάτος και 280 εκ. στο μήκος. Στις τομές του μήκους (σόκορα) τοποθετείται pvc χοντρό ή ψιλό ανάλογα την περίπτωση. .Μπορούν να καθαριστούν με όλα τα καθαριστικά ακόμα και με διαλυτικά(ασετόν –διαλυτικό νίτρου). Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για κάποια πορτάκια που είναι γυαλιστερά, αφού αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται με μαλακό πανί και ουδέτερο απορρυπαντικό.

Πορτάκια από ακρυλικό(PVC) :

Τα πορτάκια αυτά είναι ίσως τα πιο εντυπωσιακά και μοντέρνα. Έχουν πολλά σχέδια και χρώματα και είναι όλα τους γυαλιστερά . Αυτό σημαίνει όμως ότι είναι και πολύ πιο ευαίσθητα σε γρατσουνιές. Κατασκευάζονται από φύλα πάνελ, σε όποια διάσταση επιθυμούμε, και περιμετρικά τοποθετείται pvc ιδίου χρώματος.  Το πάχους του ακριλικού που είναι  κολλημένο πάνω στην μοριοσανίδα είναι από 0,7 έως 1,2 mm . Το κόστος τους είναι σχεδόν ίδιο με αυτό των βακελιτικών . Καθαρίζονται μόνο με μαλακό πανί και ήπιο απορρυπαντικό.

Πορτάκια Μασίφ –Ημιμασίφ :

Οι περισσότερες παλιές κουζίνες έχουν πορτάκια μασίφ ή ημιμασίφ, τα οποία πλέον θεωρούνται ντεμοντέ .  Είναι πολύ πιο ακριβά από όλα τα πορτάκια που θα βρείτε στην αγορά. Έχουν πολύ καλή ποιότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευαίσθητα σε γρατζουνιές. Τα πορτάκια αυτά κατασκευάζονται από μικρούς ξυλουργούς ή από μεγάλες εταιρίες, σε όποια διάσταση επιθυμείτε, και στο τέλος στέλνονται στο λουστραδόρο για τον τελικό χρωματισμό και  το λούστρο, που έχετε επιλέξει. Καθαρίζονται μόνο με μαλακό πανί και ήπιο απορρυπαντικό.

Δείτε επίσης:

Κουζίνα με πορτάκια postforming

Κουζίνα με πορτάκια από βακελίτη

Τιμές κουζίνας

Ανακαίνιση κουζίνας

Ντουλάπα με συρόμενες πόρτες

Ντουλάπα με ανοιγόμενες πόρτες